Communicatie

14 september 2016 – Eerste ontmoeting G1000 met gemeente

Aanleiding ontmoeting

Tijdens de eerste burgertop in de Margriethal op 27 feb. 2016 is o.a. gebleken dat Schiedammers behoefte hebben aan een duidelijk coördinatiepunt van burgerinitiatieven. Hoe creëren wij dit in Schiedam? Wat hebben we daar voor nodig? Hoe geven wij de Schiedammers (“de burgers”) het gevoel dat ze hiervoor niet altijd bij een gemeenteloket hoeven aan te kloppen?
Karakter van vanavond was kennismaken en brainstormen. Naast de gemeente (Desiree Valten) namen er 19 Schiedammers (“burgers) deel aan het gesprek.

Voorstel rondje
De vraag: “Waarom doe je mee met G1000?” leverde het beeld op van Schiedammers met hart voor de stad. Er is nog genoeg te mopperen en te verbeteren maar door de opmerkingen heen klinkt ook wel trots zijn op je stad. Verwezen werd o.a. naar de film over Schiedam die het afgelopen weekend op RTL4 te zien was en het zienderogen opknappen van de Lange Haven.
Laat onverlet dat sommige gemaakte opmerkingen (o.a. over verdeling van budgetten door de gemeente in de stad (“er is sprake van een bevoorrechte kliek die in de prijzen vallen, afd. Stadspromotie maakt uitsluitend gebruik van de diensten van één ondernemer etc ), de zorg voor de binnenstad (er zijn schitterend opgeknapte panden maar niet te betalen voor de doorsnee ondernemer) en wat te doen met verwijderde fietsen van het station etc)  waren enkele vragen/opmerkingen die  in de toekomst in een ander verband van een antwoord moeten worden voorzien.

Daarna het woord aan Desiree Valten. Desiree vertelt o.a. over de transitie (= organisatie-verandering) die de gemeente en de ambtenaren momenteel doormaken. Er gaan belangrijke wijzigingen optreden in de manier van werken van de gemeente. Er zijn minder managementlagen, de zelfstandige afdeling communicatie bestaat niet meer en ambtenaren worden geacht er meer op uit te gaan in de stad om te weten wat er leeft en een meer dienstbare rol richting de burgers te vervullen. Ook wel het opgavegestuurd “van buiten naar binnen werken” genoemd. Zij verwees naar een video waarin de plv gemeentesecretaris rond de jaarwisseling deze nieuwe werkwijze uitlegt aan haar collega’s: https://video-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t42.1790-2/12668499_450463618485857_433083868_n.mp4?efg=eyJybHIiOjMwNywicmxhIjoxMzYwLCJ2ZW5jb2RlX3RhZyI6InYzXzQyNl9jcmZfMjNfbWFpbl8zLjBfc2QifQ%3D%3D&rl=307&vabr=171&oh=568fc8e55f1470cfadf2c58d6664fedd&oe=57DD6D25

We staan stil bij de website (digitaal platform) www.schiedammersmakendestad.nl Desiree vertelt over de keuze van het systeem achter de website. De gemeente had in aanvang 8 systemen getest waarnaar er uiteindelijk 2 over bleven; uit België en Utrecht Uiteindelijk is gekozen voor het Belgische systeem omdat dit het dichtst in de buurt komt van  co-creatie (samen werken aan dingen)

De website is bedoeld voor Schiedammers om met elkaar ideeën uit te wisselen en te realiseren en om bv vragen op antwoorden te krijgen. Het is dus niet zo, dat als je een idee/vraag post, de gemeente dit per definitie oppakt. Het kan de gemeente wel helpen bij het opgavegestuurd werken, maar in aanvang is de gemeente ‘gewoon’ 1 van de deelnemers aan het gesprek op de website.
De website is 1 van de kanalen waarlangs Schiedammers met elkaar en met bv de gemeente in gesprek kunnen gaan. Groot voordeel is dat je vanuit ‘je luie stoel’ toch kunt meedoen een het maken van de stad.

Over gebruik van het systeem / de website www.schiedammersmakendestad.nl

  • Gebruik is niet voor iedereen even eenvoudig.
  • Sommige mensen hebben geen computer
  • We moeten met elkaar letten op (vermijden van) vakjargon.
  • Iedere aanwezige wordt aangemoedigd om zijn of haar ideeën / burgerinitiatieven zo veel mogelijk te “posten” op de website schiedammersmakendestad.nl

De website is bedoeld voor burgers die samen iets gaan ondernemen. Eventueel met steun van bv de gemeente, maar dit kan ook een andere organisatie zijn of een bedrijf. Na ruim een uur met elkaar besproken te hebben wordt dit onderdeel van de avond afgerond. We hebben met name stil gestaan bij het digitale platform/ de website. Voor een volgende te plannen sessie moeten we het met elkaar hebben over een fysieke ontmoetingsplaats voor burgerinitiatieven.

 

Terug naar 27 februari 2016
De prezi’s van het thema Communicatie:
(Je kunt de prezi’s ook fullscreen bekijken, klik eerst op start prezi, beweeg vervolgens met je muis over de prezi, rechtsonder verschijnt de fullscreen optie).

2.0, www.burgersinschiedam.nl

2.1, Schiedam een stad met potentie

2.2, Goede communicatie een utopie?

2.3, Communicatieplan voor Schiedamse ontmoetingen

2.4, Communiceer pro-actief!