Tram

Als het een hitparade was geweest was TRAM met stip op nummer 1 van de Schiedamse Hitlijst binnen gekomen. Maar het was afgelopen zaterdag tijdens de eerste G1000 burgertop in de Margriethal geen hitparade. Nee, het ging uiteindelijk om een aantal onderwerpen die vanuit het hart van inwoners van Schiedam komen. Onderwerpen waarvan de Schiedammer vindt dat die mooier, anders, beter kunnen. Een lijst van zeven onderwerpen die uiteindelijk behalve inspiratie ook transpiratie gaan vragen van alle Schiedammers; als burger of als politicus, als bestuurder of als ambtenaar, en al degenen die een bijdrage kunnen leveren aan het realiseren van dat doel. Voor de volledigheid de lijst van 7: communicatie, betrokkenheid, positiviteit, imago, verantwoordelijkheid, leefbaarheid en tram dus.

Nu hoor ik u denken. Hebben al die honderden Schiedammers hun hele vrije zaterdag er over gedaan om tot 7 onderwerpen te komen? Antwoord is nee. Op de website van de G1000schiedam, doorklikken naar ‘resultaten’ kunt u aan de hand van presentaties zien hoe uitgebreid er over de punten werd gesproken. Deze zogenaamde ‘Prezi’s’ zijn de voorlopige uitkomst van de eerste Burgertop voor Schiedam op deze mooie laatste zaterdag in februari. Voor veel aanwezigen in de Margriethal kwam het onderwerp TRAM als een complete verrassing. Verrassend omdat ie zo concreet was en zeker omdat TRAM een overweldigend aantal stemmen trok.

Ook verrassend omdat velen vooraf hadden gedacht dat bijv. een onderwerp als opvang vluchtelingen in Schiedam de dag zou domineren. Navraag links en rechts leert dat daar niet of nauwelijks over is gesproken.

‘’Je bent s’avonds vanaf Rotterdam-Airport sneller met het vliegtuig in de wereldstad London dan met het openbaar vervoer vanuit Rotterdam naar Schiedam-Noord’’ zei een van de deelnemers die vurig hoopte dat de gemeente snel adequaat aandacht zal gaan besteden aan dit probleem.

Een aantal koffiedrinkende G1000-bezoekers was zaterdag benieuwd naar wat wethouder Marcel Houtkamp zou vinden van deze dialoog over de tram. Helaas was Marcel die TRAM (als onderdeel van Verkeer & Vervoer ) in zijn portefeuille heeft zitten tijdens deze voorjaarsvakantie niet aanwezig. Voor de direct betrokkenen komt een vurige wens uit als hier een oplossing voor wordt gevonden. Zou ook mooi zijn als de wethouder naar de mensen toekomt als voorbeeld van het praktiseren van overheidsparticipatie.

Hoe verder met de bovengenoemde 7 onderwerpen? Op zaterdagmorgen 19 maart komen alle Schiedammers die actief willen zijn bij het vervolg op de G1000 bij elkaar op een nog nader te bepalen locatie in Schiedam. De animo voor het vervolgtraject is groot. Nu al hebben zich ruim 80 mensen opgegeven om plaats te nemen in een van de 7 vervolgwerkgroepen. Dat worden er naar verwachting nog meer, want iedere Schiedammer die zich tot een van de 7 onderwerpen voelt aangetrokken kan deelnemen aan zo’n werkgroep. In toenemende mate wordt kennis en kunde gekoppeld aan elkaar. Kennis en kunde die zeer bruikbaar is om op onderdelen Schiedam nog mooier te maken met….burgerkracht.

Koos Knipscheer, 2 maart 2016

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *