De tweet van Theo

Het was een specifiek twitter-bericht van Theo Schoenmakers van 5 februari dat de aandacht trok. Theo die de meeste lezers in Schiedam o.a. kennen als ex wethouder en raadslid.

Theo twitterde wat heen en weer met Juliette Glavimans. Juliette begint de reeks; waar de Schiedamse raadsleden bleven voor wat betreft het aanmelden voor de G1000-burgertop. In reactie hierop stelde Theo dat raadsleden liever doorslapen dan zich aan te melden voor de G1000. Julliette twitterde terug dat dat wel mee valt vandaag de dag maar dat ze natuurlijk niet kan oordelen over ‘de goede ouwe tijd’. En toen kwam het statement in ca. 140 lettertekens van Theo (ik citeer): “Neen hoor, het valt absoluut niet mee. Ik draai mee sinds vroege jaren zeventig en dit is veruit de meest lethargische raad! “

Ik las de korte boodschap van Theo een paar keer. Nadat ik eerst mijn Prisma handwoordenboek erbij had gehaald en de betekenis van lethargisch had opgezocht {lethargie de (v) toestand waarin iem. nergens zin in heeft en niets onderneemt lethargisch bn lusteloos, ongeïnteresseerd en passief} had ik een aantal vragen. Is Theo echt al zo oud? Is zijn bewering juist? Waren de raadsleden van vroeger in Schiedam actiever? Is er überhaupt in Schiedam al eens een burgertop georganiseerd door burgers zelf in plaats van door de lokale overheid? Dit en meer van dit soort vragen bleven maar in het hoofd van Koos spoken. Tot vandaag. Ik moet er iets van vinden.

De tweet van Theo vraagt om een feitelijke reactie en dan niet via twitter. Een antwoord is; het valt (reuze) mee in Schiedam. Het gemiddelde raadslid in Schiedam is niet lusteloos, ongeïnteresseerd en passief jegens het burgerinitiatief G1000.

Een belletje met de mensen die zich binnen de G1000-Schiedam organisatie bezig houden met de aanmeldingen voor zaterdag 27 feb.in de Margriethal leert het volgende. Naast de overige honderden Schiedamse burgers die deelnemen is de raad met 13 leden vertegenwoordigd. Voor de statistici onder de lezers, ruim een derde van de gekozen volksvertegenwoordigers in de Schiedamse raad neemt deel aan de burgertop. En dat is wat de organisatie betreft een resultaat dat vrolijk stemt.

En de overige raadsleden dan? Het andere, zeg maar, twee/derde deel van onze democratisch gekozen volksvertegenwoordigers? Daar moet ondergetekende het helaas doen met informatie van horen zeggen. Sommige raadsleden vinden dat zij gekozen volksvertegenwoordiger zijn, dat de Schiedamse burger maar naar hen toe moet komen met hun problemen (wel een beetje regentesk anno 2016 maar vooruit), een aantal weet gewoon nog niet wat ze moeten met ‘zo’n nieuw ding als G1000 in de stad’ en van een paar raadsleden is bekend dat zij reeds andere verplichtingen hebben op die dag variërend van andere werkzaamheden, reeds geboekte vakantie en/of andere familieverplichtingen. Dat mag…natuurlijk.

Koos Knipscheer, 19 februari 2016

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *