SchiedAmbtenaar

Ben al weer een poosje ambtenaar in Schiedam. Ik woon net als meer collega ambtenaren niet in deze stad. Ik zou hier ook niet willen wonen. Die Schiedammers hebben altijd wat te zeuren.
Ik heb ook een paar collega’s die wel in Schiedam wonen. Die zijn wel positief over deze stad. Dingen die je bijvoorbeeld gezien moet hebben zoals het Zakkendragershuisje en De Korenbeurs. Ze zijn ook heel enthousiast over de jaarlijkse Brandersfeesten. Vroeger waren die Brandersfeesten de hele week maar tegenwoordig doen ze dat in het weekend. Maar ja in het weekend ben ik niet in Schiedam, ik woon daar niet.

Laatst ook ruim twee maanden dat Winterland hier vlak voor de deur op het Stadserf. Zag er wel gezellig uit. Met name in de avond schijnt de Schiedamse jeugd heel veel plezier te beleven aan het schaatsen. Ik heb dat zelf niet gezien want om vijf uur neem ik de trein naar huis. Mijn kamergenoot hoeft gelukkig niet met de trein naar huis. Die reist in 45 minuten met de bus van Connexion vanaf Schiedam Centrum naar zijn woonplaats. Ver weg van dat Schiedamse gemopper. Laten we wel wezen: ik krijg betaald voor 4 dagen in de week.

Ik heb een mooie werkplek in het Stadskantoor. Een beetje gedateerd wit/grijs gebouw maar het is wel prettig daarbinnen. Ik kan vanuit het raam precies zien hoeveel molens Schiedam heeft. Mijn collega’s die dus in Schiedam wonen hadden het over een Burgertop in de Margriethal op 27 februari. Ambtenaren en bestuurders van de gemeente zijn van harte uitgenodigd om te komen. Er staan in totaal 100 stoelen klaar voor vertegenwoordigers van de gemeente. De Schiedamse burgers zetten die dag de koffie voor ons klaar en we krijgen een lunch aangeboden. Ondertussen gaan ze de dialoog voeren (geen welles/nietes discussies begrijp ik) over wat mooier kan in Schiedam. Uiteindelijk willen de burgers komen tot een burgertop 10. Tien punten waarvan de Schiedammers vinden dat die verbeterd kunnen worden of meer aandacht verdienen. Ze zeggen dat dit maatschappelijke initiatieven zijn die de gemeente uit kan gaan dagen.

Hadden we eerst dat gedoe met burgerparticipatie (de Schiedamse burgers mogen met ons meepraten, we geven ze inspraak) nu wordt het ineens overheidsparticipatie genoemd. De gemeente gaat de initiatieven van Schiedammers waar nodig en wenselijk ondersteunen met ambtelijke kennis, kunde en af en toe een beetje subsidie. Zelfs de burgemeester heeft dat op 9 januari in zijn nieuwjaarstoespraak gezegd. Daar ben ik zelf niet bij geweest want dat was op een zaterdag.
Om eerlijk te zijn: ik heb nooit contact met doorsnee Schiedammers. Mijn werk is het schrijven van beleidsnota’s over allerlei onderwerpen als milieu, wijkverbetering, armoede, werkgelegenheid etc. Als mijn ambtelijke baas tevreden is ben ik het ook en heb ik een goed beoordelingsgesprek.

Het is nu vijf over elf. Over een uurtje ga ik lunchen. Hé, daar gaat de telefoon voor een van mijn andere collega’s. De wijkprocesmanager. Die weet veel beter wat er speelt in straten en wijken van Schiedam. Iemand van het burgerinitiatief www.G1000Schiedam.nl aan de lijn. Gaat over de tussenstand voor de burgertop van 27 februari op woensdagochtend 4 februari. Oeps er hebben zich pas 8 Schiedamse ambtenaren opgegeven en bijna 300 Schiedamse bewoners. Ik voel het al aankomen. Maandag 29 februari hoor ik de Schiedamse burgers weer klagen; Het interesseert de meeste ambtenaren van Schiedam, buiten kantooruren, niets wat de burgers allemaal doen. Misschien moet ik mezelf eens afvragen of ik me toch niet moet gaan opgeven voor die Schiedamse burgertop. Mijn lunchpakketje hoef ik niet mee te nemen. Daar zorgen die Schiedamse burgers wel voor op die dag.

Koos Knipscheer, 5 februari 2016

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *