Mailtje van mijn buurvrouw

Mijn buurvrouw

Krijg van de week dit mailtje van mijn buurvrouw.

Hoi Koos,

Ligt er opeens een envelop op de mat. Ik ben geselecteerd om mee te doen… AAAAH!, help! Dat is toevallig 😉

Goed initiatief van jullie, dat wel, maar mijn interesses liggen daar niet zo erg…

Ik ga er nog even over nadenken.

Groetjes Jantien

Zo’n mailtje vraagt om een persoonlijk gesprek. Je wilt natuurlijk je buurvrouw niet storen als ze net van haar werk af komt of zit te eten of wat dan ook. Maar het is toch zonde om zo’n uitverkiezing voor de G1000-Schiedam te laten liggen. Gesprek aan de voordeur. Ging in het kort als volgt. “Hoi Jantien, je laat zo’n kans om de G1000-Schiedam bij te wonen toch niet liggen he?” “Ja Koos, sorry hoor maar ik ben niet zo van dat vergadercircuit. Anders was ik wel de politiek in gegaan, of ambtenaar geworden of gaan solliciteren op een of andere kantoorbaan haha. Bovendien weet ik echt niet over welk onderwerp ik iets zou moeten vinden.” Ik ken haar gezinssituatie: man werkloos , 3 schoolgaande pubers, hond, auto, 6 fietsen voor de deur. Ik reik haar een paar onderwerpen aan. “Als ik nu aan jou vraag wat je zou willen veranderen in Schiedam?” of “Wat is jouw droom voor Schiedam?”. Dan denk jij aan: werkgelegenheid voor je man, scholing en werk voor je kinderen, voldoende uitlaatmogelijkheden voor je hond, aantrekkelijke binnenstad, toerisme in Schiedam. Huisvesting voor je kinderen later, verbeteren van buurtjes en wijken in Schiedam, een aantrekkelijke bioscoop, museum en theateraanbod etc.

Als Jantien dan zegt: “Ja maar, daar gaat de gemeente toch over?”, zeg ik “Beste Jantien, tijden veranderen. Schiedammers zijn niet zoals de afgelopen jaren consument van gemeentelijke producten en diensten. Deze (internet-)tijd zorgt ervoor dat burgers meer kennis van zaken hebben dan ooit. Naast consument zijn zij ook zelfstandig producent geworden van producten en diensten die voorheen door de Gemeente werden opgepikt.

Dat de gemeente heel veel initiatieven neemt en dat dit prima is, dat de gemeente zaken samen oppakt met burgers waarbij Schiedammers meedenken en meepraten maar dat bij G1000Schiedam er sprake is van een 100% burgerinitiatief. Dit betekent dat ideeën en voorstellen van Schiedammers komen, dat de gemeente ruimte biedt, meedenkt en/of faciliteert. Dat de samenwerkingsvorm niet altijd formeel is maar ook informeel en dat we samen verantwoordelijkheden delen voor het eindresultaat.

Langzaam maar zeker begint mijn buurvrouw het belang te zien als Schiedams burger om deel te nemen aan de G1000. Jantien: “Volgende week zaterdag hebben we een straatfeest, de indieningstermijn is dan nog niet gesloten, kunnen we het er daar dan nog verder over hebben want het is heel boeiend.” Allemaal ja natuurlijk, graag zelfs!

Koos Knipscheer, 1 februari 2016

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *