Huh… burgertop in Schiedam?

blog koos knipscheer5Huh... BURGERTOP in Schiedam?

Niet in Rome, niet in Parijs, zelfs niet in Brussel. Nee geloof het of niet; het gaat gebeuren in Schiedam! Die stad met de hoogste molens ter wereld, daar waar de beste jenever vandaan komt. Daar waar de gemiddelde Schiedammer over alles een mening heeft. Vaak in de trant van, het is niet goed of het deugt niet. Daar gebeurt het op zaterdag 27 februari 2016. Nog preciezer… in de Margriethal.
Ik hoor de Schiedammers die ik ken al mopperen en steunen: “Weer wat nieuws, een burgertop…om gek van te worden die gemeente verzint elke keer wat nieuws.”

SURPRISE! Deze burgertop (met nadruk op burger) wordt níet georganiseerd door de gemeente. Het zijn een aantal gewone Schiedamse inwoners die niet actief zijn in de lokale politiek of ambtenaar die dit feestje voor de lokale democratie in Schiedam gaan organiseren onder de naam G1000. De G staat voor Groep en 1000 voor duizend Schiedammers.

De Schiedamse G1000 is een burgerinitiatief waarbij de ideeën en voorstellen van de Schiedammers op die dag centraal staan. En de gemeente? Die zijn te gast. Raadsleden, ambtenaren, de burgemeester en wethouders ze zijn allemaal van harte welkom om mee te praten over datgene wat de Schiedammer echt bezighoudt. Dat kan van alles zijn. Maar de G1000-Schiedam nodigt nog meer mensen uit om deel te nemen aan deze hele bijzondere dag. Er zullen geïnteresseerde ondernemers zijn, jonge en oude Schiedammers, kunstenaars en andere beoefenaars van vrije beroepen en natuurlijk ook mensen die Schiedammer zijn maar er oorspronkelijk niet zijn geboren. Onder de bevolking van Schiedam zullen een aantal duizenden mensen worden geloot en een uitnodiging ontvangen. Tijdens de dag zelf zal onder deskundige begeleiding en met behulp van moderne technieken er voor worden gezorgd dat elke deelnemer gelijke kansen heeft om zijn of haar zegje te doen. Aan het eind van de dag hebben alle aanwezige deelnemers met elkaar de Schiedamse Burger Top 10 samengesteld.

De G1000 op zaterdag 27 februari in de Margriethal is zeker geen eenmalig evenement. Snel na de burgertop zullen er burgerwerkgroepen aan de slag gaan met de Top 10 van gekozen thema’s van de burgertop. Hoe dat allemaal in zijn werk gaat staat op de site. Dus wil je meer weten, meedoen, aanmelden? Kijk op de website www.g1000schiedam.nl

Oh ja..zou het bijna vergeten..we willen eigenlijk een beetje af van de zogenaamde diploma-democratie waarin meestal hoogopgeleiden en mensen in interessante netwerken het voor het zeggen hebben. G1000 vindt ook dat democratie meer is dan 1x in de vier jaar naar een stembus gaan voor het uitbrengen van je stem bij gemeentelijke- of landelijke verkiezingen. Meedoen aan de democratie moet áltijd kunnen, niet alleen voor gekozen volksvertegenwoordigers, maar voor iedere Schiedammer.

 

Koos Knipscheer

18 januari 2016

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *